Färgtemperatur & Kelvin: guide till perfekt belysning | Beslag Design
Återförsäljare
Glömt lösenordet?
Vägen till den perfekta belysningen: Lär dig om färgtemperatur och Kelvin

Tips och guider

 / 2023-08-25

Vägen till den perfekta belysningen: Lär dig om färgtemperatur och Kelvin

Strävar vi inte alla efter den där perfekta belysningen som får våra rum eller projekt att bli något utöver det vanliga? Oavsett om det handlar om att skapa det ultimata hemmakontoret för produktivitet eller att omsluta vardagsrummet med en varm och inbjudande atmosfär, är rätt färgtemperatur och förståelsen av Kelvinskalan nyckeln till att nå den perfekta belysningen. Låt oss guida dig genom världen av färgtemperaturer och Kelvin-skalan.

Vad är egentligen färgtemperatur och Kelvin?


Tänk på färgtemperatur som en beskrivning av den färgton som en ljuskälla avger. Den mäts i Kelvin (K) och kan variera från varma, gyllene toner till kalla, blåaktiga nyanser. Låt oss ta en titt på Kelvin-skalan för att få en bättre förståelse. Tänk på att varje värde på skalan representerar en specifik färgtemperatur och därmed en unik atmosfär.

KELVIN-SKALAN

2700K – Extra varmvit. Används ofta för allmänbelysning
3000K – Varmvit. Vanligtvis standard och används ofta för allmänbelysning
4000K – Normalvit. Fungerar utmärkt som arbetsbelysning
6500K – Kallvitt

En vägledning genom 2700K, 3000K och 4000K

När vi pratar om varmt ljus, är 2700 Kelvin och 3000 Kelvin två av de mest populära alternativen i Norden. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem, och när ska du välja det ena över det andra? Och när kommer 4000K till sin rätt?

2700K - Tänk dig en traditionell glödlampa, med dess gyllene, mysiga sken. Detta är 2700K, ett rikt varmvitt ljus som ger rummet en inbjudande och avslappnande atmosfär. Det är detta sken vi ofta förknippar med hemtrevnad.

3000K - Lite ljusare än sin föregångare, 3000K erbjuder fortfarande en varm ton men med en aning klarhet. Detta ljus har en något mer neutral ton, vilket innebär att det ligger närmare en ren vit färg jämfört med 2700K.

4000K – Normalvitt ljus som ger en balans mellan värme och klarhet, vilket gör den utmärkt för platser som kräver både avkoppling och fokus.

Var passar dessa ljus bäst?

Vardagsrum – Ett rum där vi slappnar av, läser en bok eller tittar på film. 2700K passar perfekt här för att skapa den mysiga atmosfär vi söker efter en lång dag.

Kök – Här behöver vi ofta lite klarare ljus för matlagning. 3000K ger den extra skärpa som behövs utan att förlora den varma känslan. 4000K kan erbjuda en bra balans för större kök.

Sovrum – En blandning av båda kan vara idealisk. Använd 2700K för sängbelysningen för en lugnande effekt och kanske 3000K för garderober eller sminkspegel.

Badrum – Ett ställe där vi förbereder oss inför dagen. 3000K kan vara fördelaktig här eftersom det erbjuder bättre ljus för att sminka eller raka sig, men är fortfarande mjukt nog för ett avkopplande bad. 4000K passar särskilt bra i större badrum.

Kontor eller arbetsutrymmen – Här kan både 3000K och 4000K vara lämpliga. Medan 3000K kan ge en varm och inbjudande känsla, kan 4000K erbjuda just den rätta balansen mellan värme och produktivitet för långa arbetsdagar. Den lilla ökningen i klarhet kan hjälpa dig med att hålla dig alert och fokuserad.

Anpassa belysningen efter material och yta

Ett område som ibland kan förbises när man väljer belysning är hur ljuset interagerar med de material och ytor det lyser på. Olika ytor reflekterar ljus på olika sätt, vilket kan påverka hur vi uppfattar färgtemperaturen. Vi rekommenderar därför att anpassa belysningsvalen baserat på rummets design och de material som används.

Ett ljust kök med vitt kakel kan reflektera ljus på ett sätt som får 2700K att se väldigt gult ut, medan 3000K kan ge en mer neutral och behaglig ton. Å andra sidan, i miljöer med naturliga trämaterial eller betsade ytor, kan 2700K ge en mjukare och mer inbjudande känsla.

En vägledning genom 2700K, 3000K och 4000K

När vi pratar om varmt ljus, är 2700 Kelvin och 3000 Kelvin två av de mest populära alternativen i Norden. Men vad är egentligen skillnaden mellan dem, och när ska du välja det ena över det andra? Och när kommer 4000K till sin rätt?

2700K - Tänk dig en traditionell glödlampa, med dess gyllene, mysiga sken. Detta är 2700K, ett rikt varmvitt ljus som ger rummet en inbjudande och avslappnande atmosfär. Det är detta sken vi ofta förknippar med hemtrevnad.

3000K - Lite ljusare än sin föregångare, 3000K erbjuder fortfarande en varm ton men med en aning klarhet. Detta ljus har en något mer neutral ton, vilket innebär att det ligger närmare en ren vit färg jämfört med 2700K.

4000K – Normalvitt ljus som ger en balans mellan värme och klarhet, vilket gör den utmärkt för platser som kräver både avkoppling och fokus.

Var passar dessa ljus bäst?

Vardagsrum – Ett rum där vi slappnar av, läser en bok eller tittar på film. 2700K passar perfekt här för att skapa den mysiga atmosfär vi söker efter en lång dag.

Kök – Här behöver vi ofta lite klarare ljus för matlagning. 3000K ger den extra skärpa som behövs utan att förlora den varma känslan. 4000K kan erbjuda en bra balans för större kök.

Sovrum – En blandning av båda kan vara idealisk. Använd 2700K för sängbelysningen för en lugnande effekt och kanske 3000K för garderober eller sminkspegel.

Badrum – Ett ställe där vi förbereder oss inför dagen. 3000K kan vara fördelaktig här eftersom det erbjuder bättre ljus för att sminka eller raka sig, men är fortfarande mjukt nog för ett avkopplande bad. 4000K passar särskilt bra i större badrum.

Kontor eller arbetsutrymmen – Här kan både 3000K och 4000K vara lämpliga. Medan 3000K kan ge en varm och inbjudande känsla, kan 4000K erbjuda just den rätta balansen mellan värme och produktivitet för långa arbetsdagar. Den lilla ökningen i klarhet kan hjälpa dig med att hålla dig alert och fokuserad.

Anpassa belysningen efter material och yta

Ett område som ibland kan förbises när man väljer belysning är hur ljuset interagerar med de material och ytor det lyser på. Olika ytor reflekterar ljus på olika sätt, vilket kan påverka hur vi uppfattar färgtemperaturen. Vi rekommenderar därför att anpassa belysningsvalen baserat på rummets design och de material som används.

Ett ljust kök med vitt kakel kan reflektera ljus på ett sätt som får 2700K att se väldigt gult ut, medan 3000K kan ge en mer neutral och behaglig ton. Å andra sidan, i miljöer med naturliga trämaterial eller betsade ytor, kan 2700K ge en mjukare och mer inbjudande känsla.

Styr färgtemperaturen med Beslag Designs D-motion

När du väljer belysning för ditt hem eller projekt, överväg att använda LED-lampor som erbjuder olika färgtemperaturer och justerbara inställningar. På så sätt kan du anpassa belysningen efter dina behov och stämningar. Beslag Design har tagit fram D-motion (D-M) som är en kollektion bestående av armaturer och drivdon där man enkelt kan styra färgtemperatur och kontrollera ljusstyrkan.

Belysning kan förvandla ett rum från trist till fantastiskt, och rätt belysning kan göra en stor skillnad för hur vi känner oss i våra hem. Hos Beslag Design förstår vi detta och strävar alltid efter att erbjuda dig de bästa lösningarna för ditt hem eller projekt.

Dela inlägget

Liknande artiklar

Steg-för-steg-guide: Garderobsbelysning som gör skillnad

Steg-för-steg-guide: Garderobsbelysning som gör skillnad

Josefine, en av Beslag Designs tidigare ambassadörer, belyser hur viktigt det är att tänka framåt när man planerar sitt hem. Genom att placera ut eluttag på strategiska platser redan när de skissade på husets planritning, kunde hon senare enkelt installera LED-belysning i garderoberna – en detalj som gjorde en enorm skillnad i ett område som annars är undanskymt från dagsljus.